Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Pátek 29. března 2024 (02:27 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Taťána - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Rex

Fulltext
 

Chata KČT - Červenohorské sedlo [ Historie (archivní dokument) ]

V r. 1932 začala příprava stavby vykoupením pozemků o výměře 3 ha od zástupců Lichtenštejnského panství a o rok později byla na její projekt vypsána večerná soutěž. Projekt zprvu předpokládal vybudování honosného sídla, ovšem finanční limit 800 tisíc Kč přinutil Ing. arch. Alexandra Hanuše celý návrh znovu přepracovat. Nicméně 25. června 1934 firma bratří Špačkových z Ostravy stavbu zahájila, aby ji téměř po roce 28. října 1935 slavnostně odevzdala dokončenou. Datum jistě nebylo zvoleno náhodně, vždyť v té době už Evropou obcházel stín německé rozpínavost, a tak se slavnostní otevření mělo podílet na povznesení českého sebevědomí. Byla to současně první chata, kterou se českým turistům podařilo v Jeseníkách postavit, proto také dostala název - chata KČST.

Přesně o jedenácté hodině vystoupili na terasu chaty slavnostní hosté - ministr obchodu J. V. Kajman, předseda klubu poslanců dr. J. Slavik, okresní hejtman ze Šumperka F. Novotný, velitel 13. pěšího pluku ze Šumperka plk. Valcar, jehož kapela zahrála čs. státní hymnu, při níž byla vztyčena československá vlajka. Němci na protější straně tento fakt zcela ignorovali, jak suše zaznamenaly dobové zprávy. 1500 přítomných vyslechlo úvodní projev předsedy jesenické župy KČST odb. Učitele Adolfa Novotného, v němž zdůraznil jednotný postup a naplnění oprávněného volání Severní Moravy a Slezska po důstojných stáncích v rámci národní prestiže. K této slavnostní příležitosti byl vydán i pamětní odznak ve tvaru lipového listu o rozměrech 35 x 35 mm s vyobrazením chaty a nápisem CHATA KĆST NA ĆERVENOHORSKÉM SEDLE 1011 m JESENÍKY a datum 28. X. 1935 na připomínku zápasu o české Jeseníky.

V roce 1937 byla chata ještě rozšířena a v blízkosti byl vybudován lyžařský můstek, ale to se již schylovalo k mnichovské tragédii. Chata byla dobře vybavena, v přízemí byly restaurační místnosti a jídelny, v poschodí 11 pokojů a v podkroví ještě společné noclehárny, které přístavbou v r. 1937 byly ještě rozšířeny.

Dnes má chata, která v současné době nese název chata Červenohorské sedlo, 85 lůžek ve 2, 3, 4 a 6lůžkových pokojích, 180 míst v restauraci a poskytuje svým návštěvníkům kompletní služby v nepřetržitém provozu v kategorii turistická ubytovna

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Uživatel 902 (Archivní záznam) org. 49, 16.08.2006 v 14:43 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
29.3.2001: Pražští zastupitelé schválili odprodej 78 procent akcií První městské banky České pojišťovně.
29.3.2001: Senát zamítl návrh ODS a ČSSD na změnu ústavy, který měl omezit pravomoce prezidenta a posílit roli stran při formování vlády.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz