Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Pátek 29. března 2024 (12:29 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Taťána - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Rex

Fulltext
 

Z Horní Čeladné přes Kněhyni na Pustevny [ Turistická trasa KČT ]

Z HORNÍ ČELADNÉ PŘES KNĚHYNI NA PUSTEVNY
10 km (12 km s vrcholem), červená

Výstupová trasa z údolí Čeladenky na hlavní hřeben Radhošťských Beskyd. Značné výškové rozdíly, středně náročná.

Z rozcestí Horní Čeladná - kaple jdeme po silnici proti proudu říčky Čeladenky. Asi po 200 metrech odbočujeme vlevo přes most a lesní asfaltovou cestou stoupáme 4 km úbočím Malé Stolové až na rozcestí, kde se zleva připojuje žlutá značka z Kunčic pod Ondřejníkem. Výhledy jsou v této části omezené, pouze lesními průseky vidíme Čeladnou a Ondřejník. Z rozcestí Pod Malou Stolovou pokračujeme chodníčkem úbočím Kněhyně, odtud začínají pralesovité porosty jeřábové smrčiny a táhnou se celou hřebenovou částí mezi Kněhyní a sedlem Tanečnice. Po 2 km dojdeme k rozcestí Kněhyně, sedlo, zvaného též Kněhyňská louka. Příjemné místo k odpočinku, výhledy do údolí Čeladenky a k Podolánkám. Odtud 1 km na vrchol Kněhyně, (na vrcholu mohyla z velkých urovnaných kamenů, vrcholová kniha, z původního lesa zůstaly jen suché kmeny, ale i přesto omezené výhledy na Lysou horu a Smrk), návrat z vrcholu toutéž cestou. Pod sedlem je studánka s dobrou vodou a pomníček partyzánky Růženy Valentové. Ze sedle cesta pokračuje travnatým chodníkem a pak příkřeji stoupá na Čertům Mlýn. Zde je množství věžovitých staveb z volně naskládaných plochých kamenů, stavby jsou až 2 metry vysoké a stále se obměňují a přibývají nové.

Vrchol Čertům Mlýn dostal název podle pověsti o mlýně, který zde postavil čert u kamenného žlebu. Tento, asi 50 metrový žleb, najdeme ve směru postupu zelené značky, kousek od vrcholu. V okolí žlebu jsou velké pískovcové bloky, na kterých jsou patrné jednotlivé desky usazovaných vrstev, tím tyto bloky vypadají jako obří zkamenělé knihy. Z Čertova Mlýna scházíme prudce dolů do sedla Tanečnice, cestou již můžeme vidět Pustevny a Radhošť.

V sedle Tanečnice je křižovatka se zelenou značkou vedoucí z Pusteven do Kunčic pod Ondřejníkem. Pohodlná široká kamenitá cesta nás dovede na vrchol Tanečnice a pak již mírně klesáme na Pustevny. Široké sedlo Pustevny patří k nejnavštěvovanějším místům v Beskydech. Název vznikl od pousteven, poslední poustevník zde žil ještě v roce 1874. Naši pozornost upoutají stylové dřevěné chaty "Maměnka" a "Libušín" vystavěny v roce 1894 dle návrhu arch. D. Jurkoviče, kamenná chata Šumná a horský hotel Tanečnice nabízející stravování a ubytování. Doporučuji návštěvu koliby "U Zariše" s valašskými specialitami. Pustevny jsou střediskem pro zimní a letní sporty - jsou zde lyžařské vleky a upravované sjezdovky, množství běžeckých tratí a cykloturistických tras, celoročně v provozu je sedačková lanovka z Trojanovic-Ráztoky.

Dopravní spojení: Z Frýdku - Místku přes Frýdlant nad Ostravicí do Čeladné, autobusem z Čeladné na Horní Čeladnou-kaple. Parkoviště na Horní Čeladné u hotelu Kněhyně nebo pod penziónem "U Holubů".

Z Pusteven autobusem do Rožnova pod Radhoštěm nebo sedačkovou lanovkou do Trojanovic-Ráztoky, pak autobusem do Frenštátu a vlakem z Frenštátu směr Frýdlant nad Ostravicí a Frýdek - Místek nebo směr Veřovice, Valašské Meziříčí.

Parkoviště v Trojanovicích-Ráztoce; Pustevny (výjezd autem na Pustevny pouze z Prostřední Bečvy).


Zpracovali manželé Horečtí

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.KCT-MSK.cz

AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 05.03.2010 v 12:04 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
29.3.2001: Pražští zastupitelé schválili odprodej 78 procent akcií První městské banky České pojišťovně.
29.3.2001: Senát zamítl návrh ODS a ČSSD na změnu ústavy, který měl omezit pravomoce prezidenta a posílit roli stran při formování vlády.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz