|
Sauvignon [ Vinařství ]Sauvignon Charakteristika odrůdy: Sauvignon je odrůdou velmi bujného růstu, hustého olistění a s nízkou mrazuodolností. Vyžaduje výborné polohy a horší půdní podmínky, aby se mírnila bujnost růstu. Hrozen je malý a bobule obsahují vysoce aromatické látky, které zpočátku tvorby mají tóny vůni kopřivových nebo po černém rybízu či angreštu a při pozdějším zrání pak přecházejí do vůně zralých broskví. Ze směsi moštů odrůd Sauvignon, Sémillon a případně s přídavkem moštu Muškátu žlutého se vyrábějí přírodní sladká sauternská vína, užívaná jako aperitivní, nebo k předkrmům či dezertům. Země původu: Francie, oblast Bordeaux Rozšíření: Sauvignon se pěstuje na Moravě ve větším měřítku až od druhé poloviny 20. století a výborné jakosti dosahují vína na Znojemsku. Produkt: víno Charakteristika Vynikající víno světle zelenožluté barvy s výraznou vůní po broskvých až kopřivách. Se stářím přechází vůně do plných neutrálních tónů. V chuti je kořenité se zdůrazněním vonných složek. Obsah kyselin se stářím harmonizuje chuť. Gastronomické využití: Víno je vhodné k předkrmům s dominující chutí, k rybímu masu a uzeným rybám, uzeným masům či drůbeži s ovocem a lehce kořeněným pokrmům. K polotvrdým a polotuhým sýrům, kozímu a ovčímu sýru. Predikátní partie jsou vhodným doplňkem ke sladkým pokrmům.
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz, součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule
|
Březen-na pec si vlezem. Březen-za kamna vlezem. Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé. V březnu vítr břízy fouká. V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest. Březnové slunce má krátké ruce. Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát. Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj. Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl. Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
|
|
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.
|
Zdroj: www.meteopress.cz
|
|
|